29-30/6 Senheim + Cochem, Mosel

29-30/6 Senheim + Cochem

Förväntansfulla angör vi Campingen/Marinan Holländischer Hof i Senheim. Hela anläggningen ägs och drivs av Holländare, mycket välordnat och fint. Snabbt iland med cyklarna, här skulle vi minsann gå på vingårdar, provsmaka och köpa på oss lite mer. Men hela stan var liksom död, allt var stängt. Nästan varenda kåk hade skyltar med ”Weingut åxå ett familjenamn” men ingen hade öppet. Vi var där på en måndag och det har vi förstått ofta är ”ruhetag” åtminstone lokalt detta innebar att även den eftertraktade skinkkällaren var bommad. Dessutom visade det sig att vingårdarna generellt hade öppet för besök bara torsdag – söndag.  I stället smidde vi planer nästa dag som skulle bli liggedag.

Vi hade googlat på vinturer i Cochem och där fanns det minsann vingårdar som annonserade om sånt. Då det var för grunt att ligga där med båt tog vi bussen från Senheim. Cochem var jättefint. Vi drog direkt till vingården med den mest lockande vinturen-men det var tvärnit där åxå. De hade ev en tid om en vecka…, vinprovning då…., ja kanske en liten om vi kom tillbaks på eftermiddan! Hur j-a svårt ska det vara att få prova lite Moselvin?? Vi köpte några flaskor i en av gårdsbutikerna i stan och gjorde sen en egen vandring längs Apollo-weg som gick mitt bland vinrankorna uppe på ett av vinbergen. Namnet hade leden fått av den sällsynta Apollo-fjärilen som hade ett av sina ytterst få tillhåll längs stigen. Vi såg flera av dessa ganska stora vita och vackra flygfän. Vi mötte flera gubbar med kameror och jätteobjektiv på jakt efter den men som i många fall inte hade samma tur som vi. Det finns massor av vandringsleder i Moseldalen som verkligen gav mersmak.

Tillbaka i Senheim hade vi ett kärt återseende med våra vänner på ”Vagabond” som numera är husbilsburna. De är ute på en Europatur och vi har hoppats på ett rendez-vous vilket nu blir av. Riktigt härligt att ses igen. Middag äter vi på Schinkenkeller vilket var mycket bra och prisvärt. Det är ett rökeri, familjedrivet sen ett par generationer, som åxå har restaurang. Här var protionerna så rikliga så vi kunde inte låta bli att be om en doggy-bag, nåt som det visade sig att de var vana vid. Vi hade rökt korv och skinka på mackorna sen i många dagar!!

// //